Rathonyi Emese haziorvRövidesen véget ér a tanév az oktatási intézményekben, megkezdődik a gyermekek számára a megérdemelt pihenés. A nagyobbak már önállóan és felelősségteljesebben, a kisebbek szülői felügyelet mellett, sok energiával és kevés odafigyeléssel vágnak neki a vakációnak. A gondos szülők igyekeznek megóvni gyermekeiket a szabadban történő kikapcsolódás veszélyeitől, a balesetektől. A preventív gondolkodásról és az időnként óhatatlanul bekövetkező balesetek helyes kezeléséről Dr. Ráthonyi Emese háziorvost kérdeztük. - Jellemző a nyári hónapokra, hogy a szülők, balesetek kapcsán gyakrabban fordulnak orvoshoz, mint a tanítási év időszakában?
- Egyértelműen megállapítható, hogy a szünidei periódusokban sokkal több gyermek fordul segítségért az ellátórendszerek felé.
- Melyek a leggyakoribb panaszok, problémák a nyári szünidőben?
- Szinte biztos, hogy nem sikerül minden veszélyforrásra kitérnem, de fordulnak hozzánk kullancs-, illetve más rovarok csípései miatt, esésekből származó horzsolásos, vagy súlyosabb balesetek okozta sérülésekkel, az érzékszerveket érintő balesetekkel (mint a szem különféle tárggyal, vagy kézzel történő megsértése), találkozunk égési - elsősorban a nap okozta - sérülésekkel is, valamint valamilyen vegyi-anyag okozta bőrirritációval, vagy ennek lenyelése miatt bekövetkezett gyomor- és más problémákkal.
- Előfordul, hogy nem tudnak minden esetet az ügyelet keretei között kezelni, megoldani?
- Természetesen. Amennyiben nagyon speciális területet érint a sérülés, például a szemet, abban az esetben mindenképpen szemész szakorvosnak kell látni a sérültet, így ekkor a kis beteget oda irányítjuk.
- Az elesésekből származó bőrsérüléseket, horzsolásokat miként kell szakszerűen ellátni?
- Az első és legfontosabb a seb fertőtlenítése, célszerű bő vízzel kimosni az érintett felületet, majd fertőtlenítő- (pl..Betadine) oldattal lekezelni. Az említett sebfertőtlenítő fő hatóanyaga a jód, hatékonyan pusztítja a vírusokat, gombákat és baktériumokat (feltéve, ha a páciens nem allergiás a jódra!). A tetanusz oltás szükségessége mindig függ egyrészt a sérülés körülményeitől, másrészt a gyermek életkorától (hiszen a kötelező védőoltási sorozat részét képezi a tetanusz-profilaxis is). Ezért is célszerű ilyen esetekben a szülőnek magával hoznia a gyermek oltási könyvét. A kezelést követően, amennyiben nem kell összevarrni a sebet, úgy egy fedő-kötést kell a sérült bőrfelületre helyezni. A kötést naponta cserélni kell otthon. Általában a felületes hámsérülések nem kimondottan súlyosak, a komolyabb veszélyt más tényezők jelenthetik, melyeket sok esetben egyszerű megelőzéssel el lehetne kerülni.
- Mire gondol?
- A szülőknek fokozattan figyelniük kell arra, hogy ne hagyjanak elől éles, vagy szúró tárgyakat, amelyekkel a gyermekek megsebesíthetik magukat. Hasonlóképpen elzártan kell tárolni a gyógyszereket, illetve olyan vegyi anyagokat, melyek lenyelése vagy bőrre kerülése komoly veszélyt jelenthet a gyereke egészségére. A kertes házaknál, nyáron a fészerben, kisházban mindenki tart növényvédő szereket, festéket, és más vegyszereket, amelyeket célszerű a kisgyermekek számára el nem érhető helyen tárolni.
Ezek mellett soha ne felejtsük el, hogy minden medence, kerti tó és pancsoló is potenciális veszélyforrás az úszni még biztonsággal nem tudó kisgyermek számára, így soha ne hagyjuk mellettük a piciket felügyelet nélkül – még egy percre sem.
- Említette a kullancsot, amely szintén komoly egészségügyi kockázatot hordoz magában. Miért?
- A kullancsok hordozói lehetnek a vírusos agyhártyagyulladás, valamint a Lyme-kór parazitáinak. Ezért elengedhetetlenül fontos, hogy a gyermekek testét a szabadban, erdőben töltött játékos órákat követően tüzetesen átvizsgáljuk. Amennyiben találunk rajtuk kullancsot, akkor azt akár egy hétköznapi csipesszel is, de mihamarabb el kell távolítani. A kullancsot a tövénél megfogva, határozott mozdulattal kell kihúzni, nem jó, ha „körülményesen” szabadulunk meg tőle, mert annál több nyál, és ezáltal potenciális kórokozó juthat a szervezetbe.
A Lyme-kór szempontjából ezt követően a legfontosabb a megfigyelés, nagyjából 2-3 héten keresztül. Nem érdemes különféle teszteket készíteni, mert sajnos nem 100%-ban megbízhatóak, egyszerűen „csak” figyeljük a csípés helyét, és bizonytalanság esetén nézessük meg orvosunkkal (növekvő pír esetén mihamarabb). Sajnos a Lyme-kór megelőzésére még nem áll rendelkezésünkre védőoltás.
A kullancsok által terjesztett vírusos agyhártyagyulladást illetően is csak a megelőzésre támaszkodhatunk (hiszen specifikus gyógyszere, ellenszere a vírusnak nincs).
Az egyetlen és legbiztosabb védekezési és megelőzési mód az oltás, így ha tehetjük, oltassuk be gyermekeinket.
- Nyáron aktuális és jó idő esetén állandó veszélyforrást jelentenek a nap káros UV sugarai. Hogyan védjük gyermekeinket?
- Egyrészt ha nem muszáj, ne engedjük a gyerekeket a tűző napra 11 és 14 óra között, ha mégis, akkor kenjük be bőrüket naptejjel, tegyünk a fejünkre sapkát, vagy kalapot (ez a napszúrástól is megóvja őket). Ajánlott továbbá az UV-szűrős napszemüveg, ugyanis főleg a kisebbek még önkénytelenül a napba nézhetnek, ami nagyon káros lehet a szem ér-, és ideghártyájára. Itt a biztonságos UV szűrést nagyon ki kell hangsúlyozni (melyet mindig fel kell tüntetnie minden gyártónak), hiszen ha „csak” sötétített lencséket alkalmazunk, mögöttük a pupillák sokkal jobban kitágulnak, így még több közvetlen napsugarat engedve a szembe, fokozva ezáltal a szemfenéki képletek károsodását.
Visszatérve a bőr Nap okozta leégésére, amennyiben az mégis bekövetkezne, alkalmazzunk tüneti kezelést: kenjünk rá naponta többször hűsítő-és hámosító kenőcsöket, vagy habokat, langyos vizes ruhával borogassuk a bőrfelületet, és súlyosabb esetekben adhatunk fájdalomcsillapító tablettákat, kúpokat is az első napokban.

Tisztelt Doktornő, köszönjük az interjút!

(Az interjút készítette Tóth Ilona egészségügyi újságíró)