2019. június 16. vasárnap
Gyógyszerinformáció

OGYEI logo hiv

Egészségvédelem

Elérhetőségeink - kapcsolat

A részletekért kattints!

Szent István Web

gyogyszereszi_gondozas

Látogatott oldalak...
Oldalletöltések száma: 688637

Fenistil gél A Fenistil gél a hisztamin hatásának gátlásával szünteti meg a viszketést. A hisztamin olyan anyag, amely a szervezetben allergiás reakciók során szabadul fel.

 

 

Milyen betegségek esetén használható és hogyan fejti ki hatását a Fenistil gél?

Allergiás bőrtünetek és a különböző eredetű viszketések kezelésére használják.
A szervezetben allergiás reakciók során felszabaduló hisztamin hatásának gátlásával szűnteti meg a viszketést és a kellemetlen tüneteket, mint pl. bőrkiütések, csallánkiütések, rovarcsípés, napégés és az enyhe fokú égési sérülések során fellépő viszketés. A gél hűsítő, helyi érzéstelenítő hatású, színtelen, szagtalan, zsírmentes zselé. Könnyen felszívódik a bőrbe. Gyorsan, pár perc alatt enyhíti a viszketést és a kellemetlen tüneteket.

Milyen hatóanyagot és segédanyagokat tartalmaz a Fenistil gél?

Hatóanyag: 1 mg dimetindén-maleát 1 g vízzel lemosható gélben.
Segédanyagok: Benzalkónium-klorid, nátrium-edetát, karbomer (Carbopol 974P), propilénglikol, nátrium-hidroxid-oldat, tisztított víz.

Milyen esetekben  nem használható a Fenistil gél?

Ne használja a Fenistil gélt, ha tudja, hogy valamelyik összetevőjével szemben érzékeny (pl. benz­al­kónium-klorid).
Nyílt sebek, gyulladásos sérülések, nedvedző bőrbetegségek esetén ill. nyálkahártyára, beleértve a szem környékét is, nem szabad alkalmazni.
Csecsemők és kisgyermekek (2 éves kor alatt) esetén kiterjedt – különösen hámhiányos vagy gyulladt – bőrfelület kezelése ellenjavallt.

Szedhet-e egyéb gyógyszert a Fenistil kezeléssel egyidőben?

Nem ismeretes, hogy bármilyen hatóanyag tartalmú készítménnyel kölcsönhatásba lépne.
 
Mit kell szem előtt tartani a Fenistil gél kezelés megkezdése előtt?

Ha terhes vagy szoptat:
Terhesség és szoptatás esetén a Fenistil gélt különösen nagy kiterjedésű  – különösen hámhiányos vagy gyulladt – bőrfelületen  nem szabad használni.
Szoptatás idején mellbimbóját ne kenje be a géllel.

Mire kell ügyelni a Fenistil gél használatakor?

Ha nagyobb bőrfelületet kezel, azt nem szabad hosszabb ideig napfény hatásának ki­tenni.
A Fenistil gél csecsemők és kisgyermekek esetén sem nem alkalmazható nagyobb bőr­felületen, külö­nösen hámhiány vagy gyulladás esetén (lásd „Milyen esetekben nem használható ...?”).
Igen erős viszketés vagy kiterjedt bőrelváltozások jelentkezésekor feltétlenül keresse fel kezelőorvo­sát. Akkor is forduljon orvoshoz, ha a tünetek nem enyhülnek hét nap alatt.


Hogyan kell használni a Fenistil gélt?

Az érintett területet naponta 2-4 alkalommal szükséges bekenni.
Igen erős viszketés vagy kiterjedt bőrfolyamat esetében a helyileg alkalmazott Fenistil gél kezelést ajánlatos – előzőleg a kezelőorvossal megbeszélve – Fenistil 24 kapszulával kiegészíteni. (A kapszula csak orvosi vényre kiadható gyógyszer.)

 
Milyen nemkívánatos mellékhatások fordulhatnak elő a Fenistil gél alkalmazása során?

Ritkán enyhe bőrszárazság vagy enyhe égő érzés fordulhat elő.
Igen ritka esetekben bőrkiütés és viszketés jelentkezhet: ha ezeket a tüneteket tapasz­talja, ne használja tovább a Fenistil gélt, és keresse fel kezelőorvosát vagy a gyógy­szerészt.
Ha bármilyen mellékhatást észlel, amely Ön szerint összefüggésben lehet a Fenistil gél használatával, keresse fel kezelőorvosát vagy a gyógyszerészt.


A Fenistil gél túladagolásának tünetei

Nagyobb mennyiség véletlenszerű lenyelése esetén álmosság, vagy izgatottság, mozgászavarok, hallucináció, izomgörcsök, látászavarok, szájszárazság, arckipirulás, vizelet kiválasztási zavarok, láz, vérnyomáscsökkenés.
Túladagolás esetében haladéktalanul keressen fel orvosi ügyeletet.

 
Forrás: Betegtájékoztató